Gotujemy w ogrodzie – na jakim sprzęcie

Lato wolno dobiega końca, dni stają się coraz krótsze, noce chłodne. Klimat jednak się zmienia i dni nadal są ciepłe, pełne słońca i bardzo miłe. Potrzebny jest jedynie porządny sprzęt do grillowania i ciągle możemy pieczenia dań na obiad. Dania z grilla są doskonałe – potrzeba do nich sporo mniej oleju niż do smażonych, są lżejsze, mięso jest aromatyczne i doskonałe w smaku.

grill ogrodowy

Jeśli tylko posiadamy skrawek własnego ogrodu warto mieć grill i z niego korzystać. Na koniec lata rozpoczynają się promocje, zatem świetny sprzęt można zakupić w promocyjnych cenach.Idealny sprzęt powinien być dobrze skonstruowany, mieć duże palenisko i mocny, łatwy do umycia ruszt. Kiedy chcemy czegoś ekstra kupmy model z pokrywą i termometrem, z dobudowaną półeczką na przykład na talerze. Przydatne są w grillu kółka – wtedy możemy w razie potrzeby bez trudu go przesunąć z miejsca na miejsce i nie wymaga to wysiłku i gimnastykowania się dwóch osób.

Jeżeli zainteresował Cię niniejszy tekst, to odwiedź www kable elektryczne a tam oczekują na Ciebie informacje godne uwagi. Sprawdź je – będziesz bardzo zadowolony!

Na popularności zyskują w Polsce grille. Nie wszyscy jeszcze się do nich przekonali – zawsze znajdą się ludzie dla których grill powinien być opalany węglem a nie gazem. jednakże grillowanie jest łatwe – nie wymagają długiego rozpalania, odpada problem chemicznych rozpałek przez które na początku z grilla unosi się nieprzyjemny zapach nafty. Mnóstwo tego typu grilli daje również opcję palenia w nich standardowym węglem drzewnym, zatem można wybierać. Na długie biesiadowanie z przyjaciółmi – węgiel, na szybki domowy obiad – gaz.

Można też pójść w całkowicie inną stronę i zrezygnować z grilla na rzecz… kociołka. Zawieszony nad paleniskiem kociołek napełniony pachnącym jedzeniem to coś wspaniałego. Jeżeli lubimy dania jednogarnkowe takie jak gulasz, leczo czy bigos – to wyjście dla nas. Naturalnie, musimy mieć w ogrodzie wydzielone miejsce na ognisko i wiele cierpliwości – na ogniu potrawy przygotowuje się trochę dłużej, ale gulasz czy leczo przyrządzone taką metodą smakują fantastycznie.

Wolne duszenie na żywym ogniu podkreśla smak każdego składnika dania. Niebo w gębie. Przygotowujmy dania z grilla czy ogniska – są pożywne i smaczne, a samo przygotowanie ich na grillu albo w kociołku daje dużą frajdę. Do tego jeśli jeszcze zainwestujemy w kwiaty do ogrodu, będziemy mogli jeść i spędzać czas w pięknym otoczeniu.